Wanneer welke boilies en in welk seizoen? – Niko Vervaet

Als we spreken over birdfood, vismeel, koolhydraten, eiwitten, extracten en vele andere producten dan komen we steeds weer bij het onderwerp ‘boilies’ terecht. Een veel voorkomende vraag bij vooral jonge karpervissers, maar ook onder de meer ervaren vissers is steeds terug, ‘welke zijn goede boilies’?

Hier kun je eindeloos over door palaveren, maar in volgend stukje wil ik het vooral eens hebben over boilies die voor mij goed scoren en de gebruikte ingrediënten hiervoor.Vooraleer we beginnen over ‘dit is beter dan dat’, wil ik de seizoenen eerst eens opdelen.Als ik deze vraag moet beantwoorden (en dat gebeurd wel eens vaak…) dan houd ik het steeds simpel.Bij de keuze voor een winter-boilie hou ik rekening met een aantal maanden en voor de winter is dat beginnende ergens in oktober/november tot ongeveer eind april (vroege voorjaar). Voor de zomerperiode dan vanaf eind april/mei tot oktober.

Zo deel ik de 2 grote seizoenen een beetje op. Als je uw visserij instelt op deze 2 perioden kan je met een paar soorten boilies al aardig eind op weg.

De winter – vroege voorjaar,

Als we deze periode willen bevissen en ook nog kans willen maken op een karper, zullen we best onze samenstelling eens goed moeten bekijken. Uit studies bij koi karpers is gebleken dat vismeelhoudende voeding wel tot 50 uur in het darmstelsel kan verblijven eer het verteerd is. Ik heb dit proefondervindelijk al zelf geprobeerd op mijn koi karpers en mijn conclusie was dat de vissen de eerste dag wel aten, maar de volgende dagen toonden ze minder of totaal geen interesse in het aangeboden voer. Mijn redenering was dus dat ze gewoonweg nog hun eten aan het verteren waren. Pas na enkele dagen pikten ze weer wat korrels mee en dit bleef zo doorgaan. Het is simpelweg zo dat hun metabolisme op een zeer laag pitje draait waardoor verteren heel lang duurt!

DSC_2313

Kopieer dit dus naar de waterkant toe en je zult zien dat dit gedrag heel goed overeenkomt. Hoeveel mensen zijn er niet die in de winter bij een beetje voeren vrij vlug een vis of enkele vissen vangen, maar daarna dikwijls heel lang moeten wachten voor nog een aanbeet? Ik heb het in ieder geval al meegemaakt! Dus zijn we beter dat we een samenstelling nemen die vlug verteerd en niet verzadigend werkt op de karpers. Om er maar 1 te noemen is de Wintermix-Kelp-Peach uit het Pro Line gamma hier een mooi voorbeeld van.

_MG_1055

Het bevat al de noodzakelijke ingrediënten die het vlug verteren bevorderen. Noodzakelijke ingrediënten die nodig zijn voor een snellere spijsvertering van een karper zodat deze er meer kan van eten zonder zichzelf direct te verzadigen. Want hoe meer boilies de karper eet, hoe meer kans je maakt dat je deze gaat vangen.

Voer dan ook niet te veel ineens in de winter of het vroege voorjaar. Liever dagelijks een kleine hoeveelheid per keer dan wekelijks 2 maal meerdere kilo’s. Je moet als het ware de vissen aan de praat houden in de winter en dan maak je dus meer kans om te vangen.

Wat ook op korte termijn positief kan werken is het gebruik van pellets die dezelfde  samenstelling hebben van de boilie. Deze zijn volop verkrijgbaar (Sticks of de FS Pellets uit het Pro Line gamma) en deze kunnen de stek een ware boost geven wat in de winter heel goed meegenomen is. Ze geven bij contact met (koud) water na korte tijd al hun attractoren vrij en dat kan als een trigger werken op de vissen om te beginnen met azen.

FS-Pellets

 

Lente die doorbreekt, zomer en najaar,

Hier neem ik jullie mee naar mijn denkwijze over lente/zomervisserij.

Weer neem ik even een zijsprongetje naar de studies van koikarpers en daaruit bleek dat bij hogere temperaturen die je in deze periode eerder aantreft en dan wel rond de 20 graden, het maar een goeie 3 tot 4 uur duurt eer alles aan het verteren is. Wat een verschil dus met de winter. Daardoor ook dat mijn inziens vismeel beter tot zijn recht komt dan. Ik gebruik hiervoor graag boilies met vismeelpercentages rond de 20 tot 30 procent. Het hoogste percentage zou zelfs maar rond de 35% liggen en voeders met hogere hoeveelheden eiwit, worden wel verteerd, maar blijkbaar niet volledig opgenomen. Dus lijkt het mijn inziens ook niet nodig om samenstellingen te gaan gebruiken die hoogwaardiger zijn…

_NV25405

Met stip raad ik aan de Triple S en de BBQ ’N Butyric (of de Krill variant voor de liefhebbers) en deze heb ik al meerdere malen met succes weten te gebruiken op tal van wateren. 2 soorten boilies die het totaalplaatje bevatten qua samenstelling en die karpers dus lange tijd kunnen bekoren. De reden waarom ik dit zeg is heel simpel zelfs. Als je met deze 2 soorten voert en vist vang je regelmatig. En dat bewijst voor mijn part genoeg dat deze 2 boilies het ‘hebben’ om karpers lange tijd te bekoren.

De kracht zit hem vooral in de uitgebalanceerde samenstelling van zowel eiwitten/koolhydraten/ed wat ervoor zorgt dat de karper er alles in vind wat hij nodig heeft om te overleven, voor zijn herstel na de winter en opbouw van reserves en natuurlijk ook zijn groei. En eens ze dat ondervinden komen ze graag terug op een voerstek om te azen en met wat geluk een vangst voor jou als gevolg!

Spiegel-21-kg-Rainbow-2011a

Vang ze!

 

Niko Vervaet