Tackle Review – Extra Heavy Sinking Braid

Graag wil ik mijn persoonlijke mening delen met jullie. Het aanbod aan gevlochten lijnen op de markt is zeer groot. Wat is een goede keuze en waarom…
Het is voor iedereen persoonlijk wat hij of zij wil, zelf houd ik er van om met kwaliteit te vissen. Een kwalitatieve gevlochten hoofdlijn is naar mijn mening zeer belangrijk. Vooral op het gebied van visveiligheid! Wat bedoel ik hiermee? Zelf ben ik een voorstander om met nylon te vissen, maar dit is niet altijd de beste oplossing. Vooral bij afstandsvisserij of kort tegen obstakels aan, kies ik ervoor om met gevlochten hoofdlijn aan de slag te gaan.

vissen-op-afstand

Het contact is veel directer wat bij deze twee zaken echt van belang is. Toch kiezen vele voor een zo onopvallend mogelijke lijn, wat meestal leidt tot zeer dunne en fragiele hoofdlijnen. Gevlochten lijn is meestal zeer sterk in trekkracht, wat dodelijk kan zijn voor de karper bij lijnbreuk. Wat voor mij dan de doorslag geeft en prioriteit heeft is de schuurbestendigheid! En dan kies ik voor de Sinking Braid van Pro Line.

IMG_0175
Een vernieuwde vlechttechniek met een weedy groene Kevlar mantel maakt dit uniek!
Dat Kevlar ook bekend  van kogelwerende vesten is voor niemand onbekend, daarom dat dit ook extra trekkracht en meteen ook een zeer schuurbestendige meerwaarde geeft aan deze lijn.
Kevlar is zwaar, wat de “Extra Heavy Sinking Braid” echt Heavy maakt. Hierdoor zinkt deze hoofdlijn als een baksteen. Deze lijn is toch soepel genoeg om het reliëf van de bodem mooi aan te nemen, maar toch net stijf genoeg zodat je zelden tot nooit knopen zal gooien bij het al werpend vissen. Wat uit mijn beleving bij ander gevlochten materiaal wel vaker het geval bleek te zijn.
Ook-op-de-BCM-hadden-we-er-voor-gekozen..
Ik heb er vertrouwen in en daarom was mijn keuze eerder dit jaar ook snel gemaakt om op de Benelux Carp Masters hiermee aan de slag te gaan. Sommige rigs werden gedropt op meer dan 200 meter van de oever, dan is een snel zinkende lijn zeer belangrijk. Op dit vlak heeft de Extra Heavy Sinking Braid zijn naam niet gestolen!
Tijdens deze belangrijke karperwedstrijd was het echt een positieve factor in onze visserij.
Dat we hierdoor gewonnen hebben durf ik zo niet te zeggen. Alle beetjes helpen en dat is ook iets waar ik veel belang aan hecht in mijn karper beleving. Mooie vissen werden gehaakt, waarvan een vol schub die er zelden gevangen wordt.

IMG_9161
En mijn grootste vis van dit jaar, een spiegelkarper van 20,4 kg was blijkbaar niet schuw van mijn Heavy Sinking Braid montage.

Wil je toch wat rek op je hoofdlijn, plaats dan een kleine 10 meter voorslag. Ook deze kan je vinden in het Pro Line gamma onder de naam 30LB FC Shockleader – Ultra Clear.

Vis je in extreme toestanden of eerder meer subtiel, voor elk onderdeel is er een andere diameter beschikbaar. De maten 0,20mm 0,25mm en de 0,30mm in de weedy groene kleur zijn inzetbaar in elke situatie waar een kwalitatieve gevlochten lijn noodzakelijk is!
De kostprijs van een Spoel (750 meter) Extra Heavy Sinking Braid komt op 89,95 euro.
Daarnaast zijn er voor de liefhebbers grote bulk spoelen van 3000 meter beschikbaar!

1
Zelf maak ik er ook al jaren mijn onderlijnen van, natuurlijk wel in de dikste maat 0,30mm, zodat deze de karperbek niet zal snijden. De Weedy groene coating van de Extra Heavy Sinking Braid zorgt dat het materiaal iets gladder word en dit gaat minder schuren tegen de karper. Dit is super materiaal, vooral bij het vissen op een mosselbank of op scherpe kiezelgrond. Ideaal ook voor op je peilhengel, goede werp eigenschappen en schuurbestendig…meer hoeft het niet te zijn.

Tight Lines

Dimitri Fannes