NVWA

Boillies 2.0

Het Europees parlement heeft in 2005 bepaald dat aas producerende bedrijven binnen de hengelsportbranche worden beschouwd als diervoerderbedrijven. Dit betekent een omslag binnen de hengelsportbranche. Aas producerende bedrijven binnen de hengelsportbranche moeten gaan voldoen aan de eisen van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). In de afgelopen jaren is de controle omtrent NVWA flink aangescherpt en dit zal in toekomst alleen maar meer worden. Dit alles om de kwaliteit van de flora en fauna te kunnen waarborgen. De vissen die wij voeren kunnen immers in de voedselketen belanden door beroepsvissers of hobbyvissers die vissen vanaf een bepaalde lengte mogen meenemen. Het aas wat in onze branche te water gaat mag absoluut niet de kwaliteit van het water en/of onze dierenvrienden in gevaar brengen. Aasleveranciers moeten hier hun verantwoordelijkheid in nemen. Het is belangrijk om eerlijk en transparant te zijn naar de karpervisser toe en daarmee indirect naar onze karperachtige vriend. Hierbij zijn erkenning en het waarborgen van versheid en kwaliteit belangrijke speerpunten. Binnen onze hobby staan de natuur en daarbij het welzijn van de karper bij uitstek op nummer 1, toch?

nvwa

In de loop der jaren is de regel & wetgeving omtrent diervoederbedrijven verder aangescherpt. Hierbij gaat het over de Verordening (EG) nr. 183/2005. Deze verordening wordt ook wel de verordening Diervoerhygiëne genoemd. Dit houdt in dat aas producerende bedrijven binnen de hengelsport steeds meer de verantwoordelijkheid moeten nemen voor analyse, veiligheid en traceerbaarheid van hun producten/grondstoffen. Met analyse wordt bedoelt dat op de aasverpakking staat vermeld uit welke samenstelling het product bestaat en welke bestandsdelen het bevat.

Daarnaast is de veiligheid en traceerbaarheid belangrijk, hiermee wordt aangetoond vanwaar het komt en wanneer de ingrediënten zijn ingekocht. Dit om te vermijden dat er gewerkt wordt met ingrediënten die over de vervaldatum zijn of waarvan niet duidelijk is waar ze vandaan komen. Hierbij gaat het dus direct over het waarborgen van de kwaliteit. Binnen de hengelsport zie je ook steeds meer grondstofleveranciers die alleen nog aan Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) geregistreerde bedrijven leveren. Zonder registratie mag er officieel niet meer geleverd worden.

DaarnPRO-LINE-PRODUCTS-Robin-Red-Licenceaast zijn er ook nog enkele leveranciers die werken met een speciale erkenning. Zo heeft Haiths, de bekende leverancier van de Robin Red, ervoor gekozen een officiële erkenning te geven aan hun klanten. Daarnaast waarborgt Haiths ook haar kwaliteit doordat bij gebruik van Robin Red in aas minimaal 5 tot 10% moet worden verwerkt.

Het is dan ook belangrijk om aan alle eisen te voldoen, maar hoe gaat dit in zijn werking? Het opstellen van een kwaliteitshandsboek is een pre. Zorgen dat alles volgens gestructureerde processen loopt, traceerbaar en controleerbaar is. In een kwaliteitshandboek staat duidelijk beschreven hoe er wordt omgegaan met grondstoffen en recepturen. Om dit geheel traceerbaar te maken wordt elke productierun voorzien van een batchnummer. Dit verschaft duidelijkheid over wanneer het product is geproduceerd en welke ingrediënten het bevat.

Recepturen dienen gecontroleerd te worden en als fabrikant moeten er monsters worden genomen van verschillende productieruns. Mocht er onverhoopt in de toekomst toch wat mis gaan, kan alles gecontroleerd worden. Regel & wetgeving allemaal bedoeld om ervoor te zorgen dat een fabrikant verantwoordelijk kan worden gehouden voor hetgeen wat er geproduceerd wordt. Achteraf klinkt dit natuurlijk allemaal vrij logisch, want het aantal kilo’s voer dat per jaar wordt geproduceerd verdwijnt allemaal onder de waterspiegel en beïnvloeden zowel flora als fauna. Dit is dan ook de reden dat er een lijst met ingrediënten is die door bedrijven in de diervoerderindustrie gebruikt mogen worden. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft dan ook het recht, als controlerende instantie, de boeken en de voorraad te controleren. Als producent dien je precies te weten wat de voedingswaarde is van het geleverde product. Bij Pro Line Carp Products is ervoor gekozen om de recepturen te laten onderzoeken door een laboratorium. Hiermee worden rekenfouten of verkeerde aannames vermeden, en een officiële onafhankelijke instantie onderzoekt wat er werkelijk in de boillies en bijbehorende producten zit.

Alle informatie dient gebundeld op de verpakking te worden weergegeven. Gebruikte grondstoffen, voedingswaardes, houdbaarheidsdatum en batchnummer worden voortaan op onze verpakkingen vermeld. Indien er niet aan de eisen wordt voldaan kan dit leiden tot behoorlijke boetes en zelfs het (tijdelijk) sluiten van een fabriek. De regelgeving is streng, maar het doel is duidelijk.

Pro Line Carp Products vindt het belangrijk om te voldoen aan regel & wetgeving en hebben kwaliteitsnormen hoog in het vaandel staan. Dit is dan ook de reden dat ervoor is gekozen om een van de voorlopers te zijn in dit verhaal. Wij zijn er van overtuigd dat karpervissers willen weten wat ze kopen en wat ze uiteindelijk de karper voorschotelen om de kwaliteit van flora en fauna te kunnen waarborgen.

Een betere wereld begint bij jezelf.

Pro Line Carp Products