Niko Vervaet

Beroep: Arbeider Volvo Logistics
Woonplaats: Belgie

Favoriete stek :Kanaal - Rainbow Lake
Favoriete aas: BBQ ’N Krill & Red Angel
Tip: Niet te diep in het water zitten

 • Naam/bijnaam

Niko Vervaet

 • Geboortedatum

01/03/1974

 • Land 

België

 • Wat is u beroep?

Teamleader/Parkingwachter –  Volvo Logistics Gent.

 • Hoe lang vis je al?

Al van jongs af aan vis ik en dat moet rond mijn 8 ste levensjaar zijn dat ik begonnen ben. Eerst op zo wat alles wat zwom zoals stekelbaarjes en later vooral witvis en roofvis. Pas in 1988 kreeg het karpervirus mij te pakken. Lokale vijvers werden wekelijks bevist en gaandeweg veruimde ik mijn horizon en kwam Frankrijk aan de beurt. De eerste jaren werd jaarlijks 1 tot 2 wateren bevist en rondom regio Gent (Oost Vlaanderen) wist ik maar liefst op een 7 tal verschillende wateren zowel de topvissen als de subtop te vangen. En dat vind ik voor mezelf toch wel een prestatie!

 • Wanneer sloeg het karpervirus bij jouw toe?

Wel, ik startte dus in 1988 en momenteel zijn we 2015. Dus mag je stellen dat het toch al een dikke 25 jaar is.

 • Wat is je persoonlijk record in eigen land?

In eigen land spant nog altijd ‘De Leder’ van de 7-ster (Regio Gent) de kroon  met een gewicht van 27,2 Kg.

02062009 279

 • Wat is je persoonlijk record in het buitenland?

In het buitenland doe ik het net ‘ietsjes’ beter met 100 gram en dat is een schubkarper op het befaamde Lac De curton aka ‘Rainbowlake’ van 27,3 Kg.

27,3-kg-Schub-uit-2013

 • Wat is je favoriete aas?

Lang heb ik de Big Activator boven alle andere aas verkozen. Daar heb ik mij soms werkelijk krom aan gevangen en heb ik legio voorbeelden van! Ook de Triple S kon me later meer dan bekoren en hedendaags staat deze nog aan de top van mijn aaslijstje. De laatste jaren heb ik ook de BBQ ’N Krill met regelmaat gebruikt en ook deze heb ik met veel succes ingezet. Overgoten met extra Liquid Krill zag ik dat de vis extra lang op de stek bleef zoeken waardoor ik soms dagen na elkaar bleef vangen. Op het Waesmeer heb ik dit meermaals goed ervaren!

De laatste 2 jaar echter ben ik ook meer en meer de boilies van Eddy Sterckx beginnen gebruiken en de Red Angel spande hier zeker de kroon. Ik ben niet verlegen om te beweren dat deze boilie net iets meer kan dan vele andere! De red Angel is inzetbaar in zowel koude als warmere watertemperaturen en werkt zowel instant als met langdurig voeren. En geloof me, DAT! kunnen niet veel boilies…

 • Wat is uw favoriete rig?

En zou je daar iets meer over kunnen vertellen? Gewoon simpel! FS Hooklink 25 Lbs in groen of bruin en als het enigszins kan de Ngen 5 nr. 8 of 6. Ik knoop deze met de knotless knot maar wel zoals bij de KD rig. Dwz dat de hair na 2 wikkelingen naar het haakoog gelegd wordt en dat er dan verder gewikkeld wordt. Als afwerking gewoon een stukje krimpkous van 1 cm. De reden hiervoor heb ik gevonden uit zowel de Witvisserij als de Big Game visserij. Ik leg dit even uit,

*Bij de witvisserij zag ik dit vooral bij het methodvissen terugkeren. Als je ziet hoe agressief de haak staat op een onderlijntje van een method onderlijn wist ik ook dat hoe agressiever de haak op het verlengde van de onderlijn staat, hoe moeilijker een karper het heeft op de haak weer uit te spuwen wanneer deze geprikt wordt! En denk dan vooral aan het kopschudden om het zaakje kwijt te geraken. Hoe meer deze haaks op de onderlijn staat hoe meer de haakpunt prikt als de onderlijn strak komt te staan. En dat is nu net wat we willen!

*Bij het Big Game is het eigenlijk niet anders en dan vooral bij de Tonijnvisserij met hun keiharde bekken. De circle hooks die ze daarbij gebruiken hebben ze gewoonweg nodig, want met haken met rechte steel en haakpunt verspelen ze vis na vis! En kijk hier ook maar even hoe deze haak op hun onderlijn staat…. agressief en zeer haaks dus.

En dat zegt genoeg voor mij om te geloven in mijn eigen versie van mijn ‘NV Rig’ ….:-)

 • Zou je het mooiste moment uit je karpervisserij kunnen beschrijven?

De vangst van mijn allereerste veertiger en vijftiger in mijn eigen regio! Zelden zulke mooie momenten beleefd als toen en ik denk niet dat ik dit vlug zal evenaren binnen mijn visserij dan wel te verstaan. Alleen in de natuur met voor uw voeten een mastodont van een vis in het net is onbeschrijfelijk. Je moet dit ook in zijn context zien want nu spreek ik over de jaren 1999 en 2000! Wat toen ongezien was in onze regio, want er zwommen bijna geen van deze kapitale vissen rond toen bij ons.

 • Wat is het mooiste water waar je hebt gevist?

Hier twijfel ik even. Ik heb heel veel mooie wateren bevist en La Liez, La Charmes en La Mouche zijn me altijd heel goed bijgebleven alszijnde mooi decor en mooie vissen. Maar als ik momenteel alles bekijk reis ik elk jaar met ongelofelijk veel plezier af naar het befaamde Rainbowlake. Daar klopt voor mij het totaal plaatje. Rust, sfeer, de mentaliteit en vooral de vissen zelf natuurlijk gaan allemaal mooi hand in hand samen. Als ik nu naar het land van kaas en wijn afreis, is het vooral ook de factor vakantie/vissen die primeert. De mooie vissen mogen altijd in het net komen, maar het is zeker geen vereiste! Is het dit jaar niet, zal het mss volgend jaar zijn is ons motto. Maar natuurlijk hoop je altijd op die ene kapitale reus en daar ga je dan ook telkens weer voor.

 • Afsluitend wat zou jij de karpervisser nog mee willen geven?

‘Het is maar vissen guys …’ Dit is wat ik altijd in mijn gedachten hou als ik met karpervissen bezig ben. Het is maar vissen… Zo hou je het plezier er telkens weer in en ik zou nooit dagen, weken aan één stuk met datzelfde willen bezig zijn. Daarvoor zijn er zoveel andere dingen in het leven even mooi. In de zomer op terras een pint drinken met vrienden kan me evenveel plezier verschaffen. Leer vooral te genieten van alles rondom U aan de waterkant! De zonsopgang, springende vissen, zonnende vissen, ze gewoon mogen aanschouwen zonder ze direct te willen vangen kan ook al mooi zijn.

Natuurlijk gaan we naar de waterkant met het gevoel van ik ga er hopelijk een paar vangen. En als dat dan zo is, geniet van elke vangst, klein of groot. En zo ga je het ook 25 jaar uithouden zoals ik 😉