Voorjaarsvisserij

In deze nieuwsbrief zal ik het hebben over een voorjaarsvisserij op een voor mij nieuw Belgisch water. Ik passeer er elke dag op weg naar het werk, maar wegens andere plannen heb ik er nog nooit gevist. Nu gaat mijn aandacht er naar uit en daarom besluit ik op een zonnige voormiddag in april om een wandeling te maken.

Het water is 17 hectare groot en heeft een diep en een ondiep gedeelte. Er is heel veel waterrecreatie onder de vorm van zwemmers, duikers, kano’s, vlotten en watertrappers. Voor de rust moet je er eigenlijk niet zijn. Over het visbestand weet ik dat er redelijk wat karpers rondzwemmen met een paar veertigers als topvissen.

Tijdens mijn wandeling merk ik een ondiepe zone op, waar ik ver in het water kan gaan met mijn waadpak. Dit lijkt mij een geschikte stek om aan te voeren. Ik zal vissen vanaf een nabij gelegen oever. Ik ga vlug een vergunning halen en maak een plan.

Als aas kies ik voor de BBQ boilies die ik ga mengen met de krill versie. Dit aas heeft een goede instant werking en ik wil het resultaat bekijken bij de opbouw van een stek. Ik ga om de twee dagen telkens 2 kilo aanvoeren en na een week mijn eerste sessie vissen. Het weer wordt stilaan beter en ik zie er naar uit om weer eens achter mijn hengels te kunnen zitten na een veel te lange winter.

210

Na enkele dagen zie ik tijdens een voerbeurt zelfs een vis springen. Vol vertrouwen blijf ik de stek verder opbouwen. Ik zal voornamelijk in de week en enkel ‘s morgens vissen om de drukte van de waterrecreanten en andere vissers te ontlopen. Zo kan ik in alle rust lekker mijn ding doen!

Bij mijn eerste sessie geniet ik volop van de natuur met een bakje koffie in de hand. Ik speur voortdurend het water af naar een teken van karper aan de oppervlakte. Een koppel meerkoeten in de buurt is druk bezig aan de bouw van hun nest. En dan plots uit het niets krijg ik de eerste run. Ik moet stevig druk zetten op de hengel, want de vis wil naar de houten palen onder water. Er staat ook nog een boei waar ik rekening mee moet houden. Wat later draait de vis enkele rondjes onder de hengeltop en gaat hij regelmatig door de slip. Ik verbaas mij over de kracht van deze karper en geniet van de dril. Daarna mag ik mijn eerste van het seizoen in het schepnet trekken: een schub van 14,0kg. Rond de middag vang ik nog een spiegel van 10,6kg. Ik voer de rest van de boilies en keer tevreden naar huis. Ik houd mij verder aan het voerschema.

Bij mijn volgende sessie heb ik een dag vrijaf genomen. Ik heb geluk met het weer. Het is een zonovergoten dag en bovendien wakkert de warme wind stevig aan. De vissen springen als gek en ik krijg in totaal 9 aanbeten. Ik vang 6 karpers met als grootste een spiegel van 16,0kg en heb 3 losschieters vanwege de harde drils tegen de obstakels. Dit is het sein om vanaf nu vol gas te gaan. Ik ga nu elke dag 3 kilo boilies voeren.

We zijn nu begin mei en de verwachtingen zijn hoog gespannen. Bij een volgende sessie vang ik onmiddellijk een graskarper van 17kg. Ik weet dat er grassies van dit kaliber rond zwemmen en blijkbaar lusten ze ook de BBQ boilies. Ik vang daarna nog 4 karpers met als grootste een schub van 17,6kg.

BBQ-n-Krill-17,6kg-Mei-2014

Het wordt warmer en de recreatie aan het water neemt toe. Er komen nu elke dag sportklassen die kano varen en vlotten bouwen. Er zijn ook meer zwemmers en duikers. Overdag vissen wordt alsmaar moeilijker. Bovendien gaat de paai niet lang meer op zich wachten. Ik voel dat de kans op het vangen van een grote vis met de dag toeneemt.

BBQ--20,5kg-Mei-2014

Ik blijf elke dag voeren en half mei vis ik een nieuwe sessie. Ik krijg deze keer 4 aanbeten. Eerst vang ik 2 schubkarpers van 14,2kg en 9,0kg. Daarna krijg ik 2 aanbeten tegelijkertijd. Ik leg de hengel van de vis die het minst trekt met open slip op de rod pod en dril de grootste verder. Tot mijn verbazing glijdt een dikke tweekleur spiegel in het net. Ik steek deze vlug in een bewaarzak en dril de tweede vis af. Dit is een schub van 11,0kg. De grote spiegel klokt af op 20,5kg. Ik ben heel tevreden met de vangst van deze Belgische veertiger.

Hiermee eindigt voorlopig deze voorjaarsvisserij. Vanaf nu beginnen de voorbereidingen voor een eerste Frankrijksessie dit seizoen met team maat Geert Bauwens!