Going Solo

Deze nieuwsbrief gaat over een Franse sessie, die ik in mijn eentje vis tijdens de derde week van mei 2015. Uit ervaring weet ik dat dit een goede periode is voor mooie vangsten, maar eventueel paai gedrag van de karpers kan de sessie totaal doen mislukken.

Bij aankomst in de late namiddag heb ik geluk met de weersomstandigheden. Het is zwaar bewolkt en er staat een stevige ZW wind op mijn stek. Er komen mooie golven mijn richting uit en dat heb ik juist graag. Wanneer ik enkele minuten over het water kijk, zie ik niet ver uit de kant een paar vissen springen. Ik weet onmiddellijk wat ik ga doen, dit wordt een old skool visserij. Met behulp van een werppijp voer ik 3 kg boilies volledig verspreid over mijn visgebied tot vlak in de kant. Ik gebruik 2 verschillende soorten die zich hier in het verleden al hebben bewezen, namelijk de BBQ n-Butyric van Pro Line en de Red Angel van Eddy Sterckx.

198

Ik vis met 2 hengels vlak in de kant en 2 op de plaats waar ik de vissen heb zien springen. Het wordt snel donker en het begint ook nog eens te regenen, hoog tijd om mijn bivvy op te zetten en alles in gereedheid te brengen. Veel tijd om te relaxen krijg ik niet, want terwijl ik druk in de weer ben, valt reeds een aanbeet. In de gietende regen sta ik mijn eerste vis van de sessie te drillen en die voelt meteen goed aan.

BBQ-Mei-2015-16,2kg

Een mooie spiegelkarper van 16,2 kg is het resultaat. Ik heb het gevoel dat de vissen los zijn door de optimale weersomstandigheden en voer opnieuw een kilo boilies bij. Hopelijk kan ik de vissen op het aas zetten en meerdere aanbeten forceren. Dit lukt mij wonderwel.

Red-Angel-Mei-2015-18,4kg

Ik vang die nacht nog 5 karpers tot 18,4 kg en ook overdag blijven de aanbeten komen . Ik moet voortdurend drillen, bijvoeren en foto’s nemen met de zelfontspanner. Tijdens de eerste 24 uur vang ik 14 karpers, waaronder 6 dertigers. Ik verspeel 1 vis in het kruid.

200

Tegen de avond krijg ik bezoek van een lokale Fransman die mij vertelt dat de karpers hier vorige week hebben afgepaaid. Dit verklaart de vele aanbeten en de lagere gewichten. Het valt mij op dat de vissen heel mager staan.

De volgende dagen verbetert het weer zienderogen en ik krijg opmerkelijk minder beet. Ik vang gemiddeld een 4-tal vissen per dag met telkens 1 tot 2 dertigers bij. Ik heb het best naar mijn zin en geniet volop van deze sessie.

BBQ-Mei-2015--18,2kg

Tegen het einde van de week wordt het heel warm. De karpers azen enkel nog ’s nachts en ze springen steeds verder van mij af. Uiteindelijk krijg ik nog nauwelijks een aanbeet op de stekken die ik reeds enkele dagen heb bevist. Ik besluit om de laatste 2 nachten op afstand te vissen en voer nieuwe stekken aan. Aangezien het hier verboden is om een opblaasbare of telegeleide boot te gebruiken, moet ik noodgedwongen gebruik maken van een speciale voerhengel voorzien van een grote spomb. Hiermee voer ik op grote afstand 15 en 20mm boilies door elkaar. De vislijnen worden op de juiste afstand op de molens vast geclipt, zodat ik exact op de aangevoerde stekken vis. Met behulp van een mini Spomb voer ik enkele malen voorbij de voerstekken om zo de vissen met vertrouwen te laten azen vooraleer ze het haakaas tegen komen.

Op die manier krijg ik terug meer aanbeten en vang ik tijdens de laatste nacht vissen van 16,0kg / 18,2kg en 20,2kg.

Red-Angel--Mei-2015-20,2kg

Ik sluit een geslaagde sessie af met in totaal 31 karpers waaronder 14 dertigers en 1 veertiger.

Tight Lines,

Erwin “Darwin” Lecluyze.