Genieten van “Kleine dingen”…

Ieder moment dat ik dit jaar aan het water kan vertoeven is van “Goud” waarde. Ondanks het tijdsgebrek kan ik het niet laten om af en toe te voeren op het kanaal in mijn geboortestad, met in het achterhoofd het najaar als target. Het is een lang en mooi stuk kanaal, waarvan het bestand amper gekend is. Met een overvloed aan natuurlijk voedsel en waterplanten, weet ik dat het niet gemakkelijk zal worden om ze echt op mijn aas te krijgen.

Het-kanaal-in-mijn-geboortestad

Buiten enkele nachten die ik in het jaar 2012 daar gevist heb is het daar dan ook nieuw voor mij. Toen had ik wel het geluk om meteen mijn target te vangen, wat echt te mooi voor woorden was! Een oude 19 kg+ Rijen-spiegel die eerder een gerucht bleek te zijn, dan er daadwerkelijk wel zou rondzwemmen op dit stuk. Na hem een paar keer zien te azen werd dit voor mij positief bevestigd en de jacht werd geopend.
Een droom die snel werkelijkheid werd. Ondertussen weet ik veel meer van het stuk door in het verleden veel te peilen en te observeren. Dit deel van het karper vissen is niet meer weg te denken als je ziet hoe alles geëvolueerd is en er toch meer en meer dressuur komt op onze wateren.

Najaar 2015…

Bang afwachtend naar deze periode toe. een voorbereiding van 6 maanden is lang en delicaat. Het werd me door enkele mensen duidelijk gemaakt dat een lange voersessie op een kanaal je kan maken of je kan breken, toen ik het er met hen over had dat het over maanden lang ging gaan verklaarde ze mij gek. Deze keuze toch overwogen en de plannen werden gesmeed. We zijn nu een half jaar verder en tijdens de 6 test sessies in die ik gepland had mocht ik 11 karpers ontvangen, waarvan de grootste 14,2 kg. Telkens ik er ging mocht ik één of meerdere van onze geliefde karpers ontvangen. Klein of groot elke vangst telt hier meer dan dubbel voor mij…Ook prachtig om de kleine SKP spiegeltjes in topconditie te zien, zij zijn onze toekomst!

prachtig-subtiel-beschubt

 
Door de moeilijkheidsgraad en het kleine bestand ben ik hier meer dan tevreden mee. Het vertrouwen werd groot, maar stiekem diep van binnen toch bang aan het afwachten naar de periode van het jaar waar ik lang heb naar uitgekeken. Het eerste weekend van september stond voor de deur en het lang weekend had me al meer dan een week in zijn greep. Tot laat in de avond bleef ik maar wikken en wegen over hoe ik het ging aanpakken. De sessies voordien als ik er ging vissen voerde ik toch wel wat boilies, om nog geen voedsel nijd te creëren en gewoon de extra karpers mee te pikken. Vang ik ze nu ook dan zit het goed dacht ik bij mezelf. De eerste keer “Tight” voeren! Vol spanning, want ik wist niet hoe de karpers hierop gingen reageren. Ga ik nu wel karper vangen. Deze woorden zwerven telkens opnieuw door mijn hoofd als ik het lange jaagpad met de kar voor mijn rekening neem.

openingsceremonie

Een stuk asfaltweg dat de voorbije maanden toch al wat rubber van mijn schoenen, fietsbanden & kar heeft afgeschraapt.  Door de openingsceremonie van de meerkoeten en de grote groep meeuwen op de stek had ik de tijd om mijn kamp voor het weekend rustig op te stellen. De twee strijd van de watervogels ging door tot aan de duisternis,  My moment! Ondertussen is het al 22:00 uur, maar mijn hengels staan op N-GEN scherp met nieuwe onderlijnen. Het uitvaren van de eerste hengel gebeurd zeer stil en rustig, ik heb geen haast.

Compact, maar doordacht voeren was dit weekend de boodschap, nu wil ik vis vangen en liefst meer dan één. “De” test voor mijn najaar dacht ik bij mezelf. Ongelofelijk maar waar, een collega van mijn werk kon mee getuigen zijn dat mijn hengel er al na 5 minuten vandoor ging. Het besluiten van een prachtig spiegeltje, na een al bij al korte dril deed me een lach op het gezicht verschijnen. De kans om mijn 2 de hengel in te leggen had ik nog niet, mijn geluk kon niet op! Een mooie start van het weekend.

De tijd staat niet stil en ben snel ingedommeld, de eerst vier uur slapen neem ik voor mijn rekening. Dan gaat het even los en 2 aanbeten volgen kort na elkaar. Een klein schubje verlies ik in de kant door teveel druk te zetten op mijn hengel tijdens de hevige regenval die nacht.
Met een dubbel gevoel sluit ik de eerste nacht en morgen af met een prachtig spiegeltje en een schubkarper van 11.6 kg, want tijdens het fotograferen van dit exemplaar krijg ik een run op mijn andere hengel.

zij-zijn-de-toekomst!

Mijn fotograaf van dienst ontfermt zich over de schub, maar door mijn minste twijfel en door geen 100% focus op het drillen verlies ik er weer één! Ditmaal had ik er geen zicht op met wat ik te maken had, de moed zakte me even in de schoenen. Kop op Fannes! Met deze woorden be-aas ik mijn nieuw geknoopte onderlijnen. De Coating van het lood waar ik mee vis, reinig ik steeds goed met het water van het kanaal. Al enkele jaren ben ik fan van het SF lood van Pro Line, het vertrouwen in dit platte lood ligt bij mij zeer hoog. Eerlijk, ik vis amper nog met iets anders sinds het op de markt is. Door de dag vang ik nog één schubje en de laatste nacht komt in zicht.

ik-kan-de-slaap-moeilijk-vatten

Ik kan de slaap moeilijk vatten, maar omstreeks 2 uur s ‘nachts word ik uit mijn roes gewekt. Het is de lijnclip hengel die op één van de hot spots ligt, waar ik toen der tijd de Grote Rijen mocht vangen. Deze stek had ik al veel eerder verwacht dit jaar, maar nu loopt hij af!

De-lijncliphengel

De strijd kan beginnen, schoenen aan en rustig uit de tent, ik ben hier alleen en haast is zelden goed. Een ongeluk is snel gebeurd aan het kanaal, de oevers zijn bezaaid met grote keien. Hier op je bek gaan is geen lachertje. Na het aanslaan zoekt deze karper de vaargeul op en gaat hier flink in tekeer! Met men hengel en schepnet volg ik de gehaakte vis dik 50 meter rechts van de stek. Het lijkt wel uren te duren, maar toch werd het mij gegund dit tot een goed einde te brengen. Tijdens het kopschudden zag ik tal van grote schubben, wat het einde van de tweestrijd extra spannend maakte. Ik kon het niet laten, een ter plaatse trippelend vreugde dansje! Een dank aan hierboven…

 
schubben-zo-groot-als-mijn-handpalmen

 
Hier doe ik het voor! Een stok oude halve rijen van 14,9 kg met schubben zo groot als mijn handpalmen “wauw”. De vis wordt even bewaard tot de morgen. Een kleine 2 uur later krijg ik het signaal van een zakker door, de hengel aan de overkant. Deze blijft zakken, dus aanslaan maar! De haak is gezet en vanaf het eerste contact met de vis, gaat hij er als een speer vandoor. De schuurbestendige Nylon moet zich bewijzen, want ik voel deze meermaals tegen de kanten aan schuren. De karpers zijn hier sterk, beresterk! Wat leuk is voor de sport, maar niet gezond voor mijn hart. Het oude bestand is niet groot en kan nog voor verassingen gaan zorgen, dus ik wil deze echt vangen dacht ik. Na een korte power explosie mocht ik het net onder een redelijk grote spiegelflank schuiven. De euforie wordt groot en ook deze word nog even bewaard om s’ morgens snel foto’s te nemen.

waarvan-de-grootste-14,2kg

Met een Big Smile sta ik mijn vriendin op te wachten, ze straalt van ver en ze wenst me meteen proficiat. Zij is door de jaren heen een positieve factor in mijn leven & visserij…Iemand die je steunt in wat je doet, dag na dag… dat doet goed. Het moment van de waarheid…het bekijken en fotograferen van de vangsten in daglicht. De halve rijen is eerst aan de beurt en bij het openen van de bewaarzak kan ik mijn ogen haast niet geloven…Wat een parel! Geen monster karper, maar een karakter vis “pur sang”.

halve-rijen-14,9kg

Voor even was dit het grootste exemplaar dat ik dit jaar al had gevangen. Iets waar ik niet beschaamd voor ben. Tijdens het nemen van de foto’s komt er ook iemand van Bos & Groen langs voor controle, ook hij wou hier een paar foto’s van. Wat hij niet wist, er lag nog een andere spiegel in het water die volgens mij toch een stukje groter leek te zijn.

Controle..,-d'ont-mess-with-this-guy!

Deze informatie bewaarde ik dan nog even. Zoals ik, zien zij ook liever geen vissen in een bewaarzak. Maar soms moet het al eens, ik probeer het wel te beperken tot het minimum. Mijn laatste vangst van deze sessie is aan de beurt, bij het wegen lijkt deze mooi donker gekleurde spiegel de 16 kg te tikken. Puntgaaf, hier hou ik van!

Puntgaaf...,-hier-hou-ik-van.

Met de komende Benelux Carp Masters in mijn hoofd wist ik dat ik het kanaal een paar weken zou moeten missen. Bij het afronden van deze “Nieuwsbrief”, kom ik tot het besef wat me nog stond te wachten… Dit allemaal mede dankzij de steun van vrienden, toeschouwers & Team Pro Line en niet te vergeten samen met mijn team makker Davy Stevens en helper Jochem van Camp, mochten wij de Titel van de Benelux Carp Masters 2015 op onze naam schrijven!

Overwinning-Pro-Line-BCM-2015

Word vervolgd…

Tight Lines,

Dimitri Fannes.