A Session with friends

Maten, Makkers, Maes. Een bekende slogan en onder dat motto wou ik een 4 daagse trip inlassen naar een bekend water. In het voorjaar had ik deze plas al eens bezocht met een pover resultaat. Het meer bevatte een heel mooi bestand: bewijs de vangstfoto’s! Een aantal knappe zwaargewichten tot zelfs begin de 30 kg waren genoeg om het plan weer vorm te doen krijgen. De opzet was dat ik het volledige meer zou afhuren om samen met de makkers die kleppers te kunnen verschalken. Met het nodige Franse gestuntel om alles “geëxpliceerd” te krijgen, lukte het mij toch om een datum te prikken en van 22 tot 25 oktober moest het gebeuren.

DSC_0279
In voorgaande sessie had ik het water goed in mij opgenomen en stelde voor om in koppels over het meer verspreid te vissen. Iedereen zag vlug dat dit een mooie kans was en in no time had iedereen groen licht gekregen van zijn baas (aka vrouw) om mee te kunnen vissen.

De aas keuze was niet meer dan een voetnoot in de puzzel want twee mega kleppers van formaat stonden op het menu: de Red Angel uit het Eddy Sterckx gamma en de BBQ n’ Butyric in 15 mm versie. Aangevuld met de nodige sticks, emmers kemp en het offensief was klaar voor uitvoering.

SAM_0615

De rit daarheen verliep redelijk vlot met een klein oponthoud door file maar allen arriveerden tijdig op de afspraak. De laatste besprekingen gebeurden ter plaatse om naadloos over te gaan tot stek bepaling. We zouden dit via een loting laten gebeuren zodat iedereen evenveel kansen had.  De meesten waren tevreden met hun stek zodat het vissen kon starten.

De hengels werden opgetuigd en de tenten schoten als paddenstoelen uit de grond. Iedereen was vlijtig in de weer om alles spot on te krijgen. Dit was bij ons niet anders en na het uitpeilen van de stek zagen we al enkel vissen in onze regio rollen wat de burger nog meer moed gaf. We zouden beide bollen door elkaar vissen en met daarboven een Magic Mango dumbell. Als rig gebruikte ik mijn favoriet namelijk de kant en klare Bungee. Mijn vertrouwen in deze rig is torenhoog dat deze mee tot succes moest leiden.

_MG_8047

Nadat alle vallen gezet waren was de tijd van rust gekomen en dit doe je natuurlijk het beste met een frisse pint tussen maten. Na nog geen 2 uurtjes vissen melde zich de eerste vis en met een mooie dertiger was de toon gezet. Niet veel later zagen we het ook aan de overkant rinkelen. De avond was nog maar net gevallen of aanbeet nr. 4 melde zich al waardoor we na het fotograferen eerst tijd namen voor wat te eten.

_MG_6977

Ik hoorde op de stek niet ver van ons bij Niko & Nico onze Nederlandse vrienden Marco & Bert het ene lachsaldo na het andere afvuren dat ik even niet doorhad dat er een vis zich melde. Deze ritste bij aanbeet direct meters lijn van de spoel: één blik naar elkaar en we wisten het: die moet binnen! Na een dril om u tegen te zeggen vond de vis er niets beter op dan zich in het wier vast te zwemmen. Na héél wat gemanoeuvreer en gepuf kreeg ik het zaakje terug in gang waarna de vis zich plots overgaf. Nu was het ons beurt om te joelen: 23,1 kg spiegelvlees in het netje. De felicitaties nam ik met een big smile in ontvangst en nu was het hopen op mijn vismakker om een veertiger te netten.

_MG_6899

De nacht verliep echter rustig, maar “ochtendstond brengt Frans goud in de netten”. Na een paar hele hoge dertigers was het de beurt aan mijn vismakker om de strijd aan te gaan met een onverwoestbare strijder. Zijn droom en pb werd verbroken door een 21,7 kg zware spiegelkarper.

21,7kg

De pret kon niet op en met de nodige springende vissen zagen we dat dit nog niet het eindpunt was. De aanbeten bleven komen en met zijn 2e veertiger was hij nog meer in de nopjes. Die nacht bleef het lopen als een trein en tegen de morgen waren we gesloopt. We gaven niet op en stilletjes hoopten we op een absolute klepper. De visactiviteit nam af maar daar treurden we niet om want met 25 stuks waren we al meer dan tevreden en we hadden nog 1 nachtje te gaan. Net voor de middag mocht ik terug aan de bak en deze keer voelde ik direct bij aanslag dat het bingo was. Na een natte broek voor mijn maat en een kunstgreep om de vis door het wier te loodsen kon het niet lang meer duren vooraleer we een eerste glimp konden opvangen: een 20+ knikten we instemmend. De strijd was nog niet gestreden en de vrees op losschieten, joeg het adrenaline niveau de hoogte in. Niets bleek minder waar want de N-gen 7 zat stevig verankerd zodat ik als overwinnaar uit de bus kwam en wat voor één. In de net zag ik een bak van een vis liggen, de weger bracht uitsluitsel en trok stevig door om de trillende naald te stoppen op 26,5kg.

_MG_6991

_MG_7026

Vreugde en opluchting waren mijn deel want ik hoopte erop maar deze effectief vangen bleek niet evident te zijn. Na een prachtige reeks foto’s en filmwerk volgde een koude douche maar letterlijk dan: een emmer water. Het natte pak nam ik er met graagte bij want hoe fantastisch is het niet om dit samen met je makkers te kunnen vieren.

_MG_7036

De rest van de sessie viste ik op een wolkje en ook nu thuis na het zien van de prachtige foto’s zit ik nog steeds te blinken van vreugde. Yes, na wat al een fantastisch visjaar is geweest, krijgt het nu nog een extra gouden randje.

Andy Caekaert.